top of page

AcesoCare

MENU

Obesity: Epidemiology, Pathophysiology, and Therapeutics

This comprehensive review article explores the global trends in obesity, discussing the biological mechanisms from genetic to environmental factors, and suggests various intervention strategies. It covers the epidemiology of obesity, including its rising rates globally and the health risks associated with increased body mass index (BMI)​ 



Bakgrund

Övervikt och fetma har blivit ett stort folkhälsoproblem över hela världen. Ihållande stress kan aktivera den mänskliga hypotalamus-hypofys-binjureaxeln (HPA) och öka intaget av "självbelönande mat" och därmed öka förekomsten av fetma. Hälsovårdsarbetare (HCW) upplever högre arbetsbelastning och psykisk stress än arbetare i många andra branscher, vilket kan utsätta dem för ökad risk för övervikt/fetma. Men få studier har utförts på övervikt och fetma bland HCWs i Kina, och det övergripande scenariot och bakom kulisserna faktorer för deras övervikt och fetma är okända. Syftet med denna studie är att förstå epidemin av övervikt och fetma och riskfaktorer bland kinesiska HCWs.

Metoder

Baserat på en tvärsnittsdesign av webbenkäter togs 23 234 HCWs från 100 hälsoinstitutioner i 5 provinser/autonoma regioner/kommuner över hela Kina i urval för att besvara ett självadministrativt frågeformulär som avsiktligt utvecklats med hjälp av en flerstegs klustrad slumpmässig urvalsmetod. Chi-kvadrattest och ANOVA utfördes för att jämföra variabler mellan två eller flera grupper. Univariata analyser genomfördes för att identifiera inverkan av självrapporterad ihållande stress och/eller återkommande ångest/deprimerad stämning på livsstilsbeteenden. En multivariat binär logistisk regressionsmodell användes för att analysera riskfaktorerna för övervikt/fetma.

Resultat

Bland de tillfrågade var 34,26 % överviktiga och 11,22 % överviktiga. De flesta av de tillfrågade hade regelbundna träningsvanor (68,17 %), hade vanligtvis varit uppe sent (65,06 %) och hade påverkats av ihållande stress och/eller återkommande ångest/deprimerad stämning (62,04 %). En högre andel av dem med ihållande stress och/eller återkommande ångest/deprimerat humör än de som inte vanligtvis stannar uppe sent (76,18%); konsumerad hämtmat (54,92%), stekt mat (49,93%), snacks eller desserter (50,51%); drack sockerhaltiga drycker (46,57%); rökt (14,27%); och drack alkohol (23,34%). Kön (Kvinna) (ELLER: 0,314, 95 %CI: 0,292–0,336), ålder (ELLER: 1,742–2,334, 95 %KI: 1,544–2,858), utbildning (ELLER: 0,620–0,728, 94 %KI: 5–0,95 %CI: 5–0,95 % ), bostads- och arbetsområde (ELLER: 1,271, 95 %KI: 1,192–1,355), frukost (ELLER: 0,898, 95 %KI: 0,839–0,960), stekt mat (ELLER: 1,133, 95 %KI: 1,048–1,224) , och alkoholkonsumtion (OR: 1,111, 95 %CI: 1,017–1,214) var faktorer för övervikt/fetma. Alla ovan nämnda resultat var signifikanta ( P  < 0,05).

Slutsatser

Övervikts-/fetmafrekvensen hos kinesiska HCWs är ganska hög, vilket kan vara direkt associerat med livsstilsbeteenden. Dessa beteenden härstammar dock i grunden från ihållande stress och/eller återkommande ångest/depression, medierat av livsstilsbeteenden. Betydande åtgärder bör vidtas för att minska stress och främja mental hälsa för att förebygga och kontrollera övervikt/fetma bland HCWs.






Senaste inlägg

Visa alla

Ketamin

Ketamin, ett narkosmedel känt för sina snabba antidepressiva effekter, har blivit föremål för forskning som en potentiell behandling för...

Comments


bottom of page